Ерих фон Даникен

Ерих фон Даникен, октомври 2009 г. Може да забележите известна прилика с Ранди Куейд . Съвпадение? Ами ... да.
Уу е там
НЛОЛОГИЯ
Икона ufology.svg
Извънземните го направиха ...
... и избяга
Измислица над факта
Псевдоистория
Икона древни извънземни.svg
Как не се случи

Ерих фон Даникен (1935–) е швейцарски автор на редица книги, предлагащи това извънземни са посещавали Земята в миналото и са повлияли на човешката история .


Неговите творби го превръщат в най-известния привърженик на идеята в продължение на няколко десетилетия, докато Джорджо Цукалос спечели тази позиция благодарение на неговата Древни извънземни Телевизионно предаване (и косата му за хвърляне на мем).

По-голямата част от претенциите на фон Даникен са и двете дори не е погрешно или се провалят Карл Сейгънизвънредните искове изискват извънредни доказателства тест.


Съдържание

Биография

Използвайки опита си като управител на хотел, фон Даникен пишеКолесници на боговете?през 1968 г., за което по-късно печели 1991г Игълска Нобелова награда за литература. Той продължава да пише още много романи, предоставящи часове забавление за рационалистите навсякъде. Той също е отворил диво неуспешен тематичен парк въз основа на неговото писане, което е разделено на няколко области, всяка от които се фокусира върху различна негова теория за домашните любимци; паркът получава малко посетители и постоянно е в тежко финансово положение, тъй като е бил затворен поне два пъти от построяването му.

Книги

Фон Даникен е доста плодовит писател и е написал голям брой книги, повечето от които просто повтарят едни и същи твърдения отново и отново и отново. По-голямата част от творбите му включват фразата „Of the Gods“ някъде в заглавието. Няколко избрани творби включват:

Колесници на боговете?

Вижте основната статия по тази тема: Законът на Betteridge за заглавията

В първата си книга,Колесници на боговете?, той твърди, наред с други неща, че извънземни са посещавали нашата планета преди хиляди години, давали са ръка в изграждането на паметници по целия свят, намесвали се в човешката еволюция и са породили религиозни митове. Той използва като „доказателство“:



  • Карта който предполага, че изобразява земята под леда на Антарктида
  • Компютърна астрономия от египетски и инкански руини
  • ДА СЕ космодрум в Андите
  • Древни навигационни карти за космоса.
  • По принцип всяка древна рисунка на смътно хуманоидна фигура, открита до момента, за която той твърди, че всички изобразяват „астронавти“, въпреки че фактически няма доказателства в подкрепа на това твърдение.

Книгата е изстреляна с аргумент от недоверие , не много добре маскиран расизъм (фон Даникен изглежда вярва, че само съвременните бели хора са способни на иновации, въображение или големи инженерни подвизи) и много произволни гримове глупости .


Неговото обяснение за произхода на древни паметници като египетските пирамиди или Линии Nazca се проваля Бръсначът на Окам доста грандиозно и макар подобни подвизи наистина да са впечатляващи за хората от бронзовата епоха, би могло да се очаква, че една силно напреднала цивилизация, способна на междузвездно пътуване, ще измисли нещо малко по-добро. Освен това, ако тези извънземни наистина са били доброжелателни и са се опитвали да помогнат на хората (както твърди фон Даникен), човек се чуди как са стигнали до идеята, че това, от което човечеството се нуждае най-много, са огромни купчини сложно подредени скали, вместо неща като съвременната медицина и енергийни източници. След като затрупаха пейзажа със странни сгради и се забъркаха в съзнанието на хората, извънземните очевидно изчезнаха, без да оставят следа от технологията си.

Той също така съдържа забележителна глава „Когато нашият космически кораб кацна на Земята ...“, структурирана като мисловен експеримент - макар и най-разстроен и нелогичен мисловен експеримент публикуван някога в основна работа. Поставяйки въпроса каквониеби направил, ако пътувахме до примитивен извънземен свят - подвиг, който той смята за възможен през живота си - той „разумно“ предполага, че нашите астронавти незабавно ще започнат да раздават безплатни дрънкулки и съвети (въпреки нашите диво отрицателен опит за контакт между напреднали и „примитивни“ хора в нашия свят), преструктурираме „дивото“ общество, за да приближим цивилизацията в нашата бронзова епоха (въпреки съвременните ни резерви за абсолютна монархия и теокрация), „оплождат“ местните жени с цел да се създаде „нова раса“ (въпреки биологията) и накрая да тръгне a ядрена бомба в района и накарайте местните да копаят кратера за „разцепваща се материя“, за да захранват космическия ни кораб, знаейки, че радиацията със сигурност ще ги убие. Това очевидно се разбира от само себе си, след което той изобразява древната митология с подобни термини и заявява Може да се покаже . Сега, макар че това не означава, че извънземните посетители не биха действали по този безмислен и жесток начин спрямо нашите предци, е малко вероятно хората да се държат по този начин - което дупчи дупка в аргумент, основан на този много мислен експеримент .


Очите на сфинкса

А.к.а. - Фон Даникен посещава Египет ', тъй като това е най-вече пътепис, осеян с инфодъмпинги и други допирни. Той е разделен на четири глави:

  • Първият се отнася до милионите мумифицирани животни, складирани в древни тунели, и изобилните изображения на хибридни животни (напр. Сфинксове). Фон Даникен плава хипотезата, че това са доказателства древни извънземни практикуване генното инженерство .
  • Втората е посветена на търсенето на фон Даникен за пищен „лабиринт“, описан от Херодот. Когато стига до руината, идентифицирана като лабиринт, той го намира непосилен.
  • The пирамиди ( на Гиза и другаде) са следващата спирка. Много пирамида ухаж, включително твърдения за числови съотношения, „никой не знае как са построени“, „блокът е излят от синтетичен камък“, Багдадска батерия , Лампа Дендера и Пирамиден ефект . Захария Ситчин получава вик.
  • Противно на заглавието, не се отделя много място за Сфинкс от Гиза . Фон Даникен се занимава с идеята, че Сфинксът и пирамидите в Гиза са построени преди записаната история - „преди Наводнение '. О!

Повечето от „странните“ неща в книгата са представени като „ просто задавам въпроси ',' хипотези ',' вижте колко глупави са основните обяснения ',' основният поток не е обяснил не може да обясни това 'и т.н.

Измама

В поредния зашеметяващ пример за създаването на заговор срещу новаторски интелектуалци, фон Даникен беше осъден за присвояване и укриване на данъци малко след публикуването наКолички. Той също трябваше да признае, че е фалшифицирал някои от своите „древни“ артефакти, за които се твърди, че изобразяват извънземни посетители.

На филми

Не можете да публикувате купища глупости подобно на това, без производителите на филми и телевизионните изпълнители да забелязват. През 1970 г. западногермански 'документален филм', базиран наКоличкибеше освободен. През 70-те години на миналия век дублираните версии бяха пуснати в други страни. Род Серлинг (кой друг?) Разказа за освобождаването в Северна Америка. Това получи номинация за Оскар за най-добър документален филм през 1971 година.


За съжаление, това кимване на Оскар послужи за насърчаване на филмовите производители по целия свят да преразгледат снимките на фон Даникен фантазия света. Последващи действия къмКоличкивключват:

  • Колесници на боговете: Мистериите продължават- едночасов специален телевизионен филм от 1996 г. в САЩ
  • римейк, използващ нова технология - най-вероятно в 3-D - първоначално е планиран за пускане през 2012 г., но все още е „в процес на разработка“ от средата на 2014 г.

Други филми / телевизионни предавания / направо към видеоклипове, базирани на томовете на фон Даникен, включват:

  • „Мистериите на боговете“ на Уилям Шатнър(1987) - по книгата на фон ДаникенПослание от боговете(„Послание на боговете“)
  • Звездна врата(1994) - а научна фантастика филм от Роланд Емерих базиран на лудите теории на фон Даникен, които породиха няколко телевизионни сериала, романи, комикси, видео игри и филми и вдъхновиха краткия „документален филм“Има ли звездна врата?(2003), с участието на Даникен и Джорджо Цукалос
  • Опит на НЛО - в търсене на древни астронавти(1998)
  • Тайните на хилядолетието - В търсене на: Древни извънземни(1999)
  • Тайните на хилядолетието - извънземни и човек: откъде идваме(1999)
  • Невероятни мистерии на нашата планета(2001) - видеокасета, фокусирана върхуКолички, Атлантида и Бермудски триъгълник .

Опровержения

Проблемът с „Колеснички“ е, че е толкова откровен за корем, който предизвиква смях, че всеки, който се опитва да го опровергае, скоро се превръща в истерия, в резултат на което Даниканитите отвърнете се с самодоволното осъзнаване, че каузата им е вярна . Освен това повечето читатели се съгласяват със собственото твърдение на фон Даникен, че неговата работа „противоречи на ... съвременната наука“.

За да прочетете опровержение страница по страница наКолесници на боговете?, излезте и купетеРазкритите космически боговеот Роналд Стори, 1976.Доверие в колесниците: Шестнадесет възгледи на „Колесниците на боговете“ на Ерих фон Даникен(изд. Бари Тиринг и замък Едуард) от 1972 г. се продава добре и в Австралия. (Главният лозунг беше „Книгата с бомби, която далеч надхвърля Колесниците на боговете, за да разкрие стряскащата, неопровержима истина за древните чудеса!“ Сигурни сме, че феновете на ууу бяхамногощастлив.) Друг от същата година бешеCrash Go The Chariotsот Клифърд Уилсън.

КнигатаСпомени от реалността(„Спомени за реалността“) от германския писател Герхард Гадов е много добро разследване на фон ДаникенКолесници на боговете. Преведена е на много езици.

Има много уебсайтове, които развенчават много от другите твърдения на фон Даникен. Джейсън Колавито , пише в списание Skeptic, проследява мема на „древните астронавти“ H.P. Лавкрафт .

[от твърденията на Däniken са вдъхновени от Робърт Шару отчасти. Издателят на Charroux заплаши съдебно дело за Авторско право нарушение поради Von Däniken плагиатство него. В резултат фон Даникен добавя цитати на Charroux в по-късните издания.

Библиография

Фон Даникен е писалмного. Пример:

  • спомени от бъдещето, 1968, ISBN 3-404-60274-9 (Спомени за бъдещето)
  • Обратно към звездите, 1969, Econ, 1986, ISBN 3-430-11986-3 (Обратно към звездите)
    • Връщане към звездите, ISBN 0552090832
    • Публикувано също катоБогове от космическото пространство
  • Сеитба и космос, 1972, ISBN 3-426-03384-4 (Сеитбата и Вселената, да, немското заглавие също е доста глупаво.)
    • Златото на боговете, 1973, ISBN 0399112081
  • Моят свят в снимки, 1973, ISBN 3-426-03404-2 (Моят свят в снимки)
    • В търсене на древни богове: Моите нагледни доказателства за невъзможното, 1974, ISBN 0285621343
  • Привидения, 1974, ISBN 3-453-04434-7 (Външен вид)
    • Чудесата на боговете, 1975, ISBN 0285621742
  • Посетители от космоса, 1975 (колекция), ISBN 3430119839 (Посетители от космическото пространство)
  • доказателства, 1977, ISBN 3-453-00907-X (Доказателства/Доказателства)
    • Според доказателствата, 1977, ISBN 0285633155
  • При кръстосан разпит, 1978, ISBN 3-453-01055-8 (При кръстосан разпит)
  • Пророк от миналото, 1979, ISBN 3-453-05230-7 (Пророк на миналото)
    • Признаци на боговете?, 1980, ISBN 0399125590
  • Пътуване до Кирибати, 1981, ISBN 3-430-11996-0 (Пътуване до Кирибати)
    • Пътеки към боговете, 1982, ISBN 0399127518
  • Стратегия на боговете, 1982, ISBN 3-430-11979-0 (Стратегия на боговете)
    • Боговете и техният велик дизайн, c1984, ISBN 0399129618
  • Денят, в който дойдоха боговете, 1984 г. ISBN 3-442-08478-4 (Денят, в който дойдоха боговете, хе-хе-хе ...)
  • Греша ли?, 1985, ISBN 3-570-03059-8 (Грешен ли бях?- шегувам се, разбира се, че не.)
  • Всички ние сме деца на боговете, 1987, C. Bertelsmann, ISBN 3-570-03060-1 (Всички ние сме деца на боговете)
  • Очите на сфинкса, 1989, C. Bertelsmann, ISBN 3-570-04390-8 (Очите на сфинкса)
  • Каменната ера беше много различна, 1991, ISBN 3-570-03618-9 (Каменната ера изобщо не беше така)
  • спомени от бъдещето, 1992, (ново издание с нов предговор)
  • Боговете шокират, 1992, ISBN 3-570-04500-5 (Шокът на боговете, да не се бърка с този човек .)
  • Космически пътувания в древността, 1993, ISBN 3-570-12023-6 (Древни космически пътувания)
  • По следите на всемогъщия, 1993, C. Bertelsmann, ISBN 3-570-01726-5 (Разследване на Всевишния)
  • Съобщения и знаци от Вселената, 1994, C. Bertelsmann, ISBN 3-442-12688-6 (Съобщения и знаци от Вселената)
  • Признаци за вечността - Посланието на Наска, 1997, ISBN 3-570-01730-3 (Признаци за вечността: Посланието на Наска)
    • Пристигане на боговете: Разкриване на местата за кацане на извънземни в Наска, 2000 г., ISBN 978-1-86204-748-8
  • От името на Зевс, 1999, ISBN 3-570-00029-X (В името на Зевс)
    • Одисея на боговете: Извънземната история на Древна Гърция, 2000 г., ISBN 978-1-86204-749-5
  • Боговете бяха астронавти, 2001, ISBN 3-570-00031-1
  • Götterdämmerung - Завръщането на извънземните. 2012 г. и след това, 2009 г., ISBN 3-942016-04-4 (Здрачът на боговете - Завръщане на извънземните)
    • Здрачът на боговете: Календарът на маите и завръщането на извънземните, 2010 г., ISBN 978-1-60163-132-9